gatime tradicionale te beratit wikipedia

Një shumëllojshmëri e byrekëve janë të zakonshme në Kosovë. 2*-Kënget e Kreshnikëve të qujatur edhe Eposi per Mujin e Halilin janë një cikël I madh me tema heroike. X Krahas bukurisë së qytetit është kulinaria, shija e mirë, ajo që i lezeton të gjitha. 1*Kanuni I Lekë Dukagjinit XII.[3]. Ë Për nga numri i zejtarëve Berati ishte në vend të parë; ushtroheshin rreth 23 lloj zeje. Comments. Klima e rrethit është tipike mesdhetare, me temperaturë mesatare vjetore 15,9 gradë C. Temperatura mesatare e muajve më të ftohtë është 7,2 gradë C dhe ajo e muajve më të nxehtë 28,2 gradë C. Temperatura absolute më e ulët ka qenë –12,2 gradë C dhe ajo maksimale 47,1 gradë C. Trojet e Beratit, sipas arkeologëve kanë qenë të banuara nga njerëz të civilizuar që nga shekulli VII para erës sonë. [23] By 1396, the Albanian Muzaka family took over control of Berat which became the capital of the Principality of Berat. Qyteti është qendra e Qarkut të Beratit. Pija më tradicionale alkoolike është rakia (një lloj Brandy i prodhuar nga rrushi). [1] By air, it is 71 kilometres (44 miles) north of Gjirokastër, 70 kilometres (43 miles) west of Korçë, 70 kilometres (43 miles) south of Tirana and 33 kilometres (21 miles) east of Fier. Vera e Kosovës sot ka depërtuar gjithandej në tregjet ndërkombëtare. According to an Albanian legend, the Tomorr mountain was originally a giant, who fought with another giant (mountain) called Shpirag over a young woman. Rrethi Berat është i perbere prej 2 bashki e 10 komuna. 1. Gjatësia e Osumit brenda rrethit është 51km. The old city centre consists of three parts: Kalaja (on the castle hill), Mangalem (at the foot of the castle hill) and Gorica (on the left bank of the Osum). Pas tronditjes që pësoi reputacioni i qytetit në vitin 1997, ka një rivendosje të imazhit të mirë, sidomos këto dy-tre vitet e fundit, kur janë shtuar ndjeshëm flukset e vizitorëve nga vendi, nga Kosova e të huaj. Rrethi mbulon një sipërfaqe prej 953,6 km katror (qyteti 1,6 km katror). Kjo faqe është redaktuar për herë te fundit më 30 mars 2014, në orën 18:03. [20] In 1345 (or maybe 1343) the town passed to the Serbian Empire. Nga të dhjeta, kjo mund te jetë më kuriozja pasi është një nga gatimet më të famshme “Italiane” në Amerikë dhe një gatim shumë pak i njohur në itali. Berat experiences a Mediterranean climate. Kultura gojore dhe kultura e shkruar- Zakonisht, trangujt, domatet dhe lakra bëhen turshi. Qyteti i mirëfilltë u themelua më 313-310 P. Kr. Berat Castle is built on a rocky hill on the right bank of the river Osum and is accessible only from the south. The museum contains non-movable furniture which hold a number of household objects, wooden case, wall-closets, as well as chimneys and a well. Edhe pse ndikimi i ri perëndimor e shtyn brezin e ri për të ngrënë jashtë, kosovarët zakonisht preferojnë të hanë në shtëpi. The church itself has an iconostasis of carved wood, with two icons of Christ and the Virgin Mary. Tregtarët e mëdhenj shkodranë kishin në Berat agjencinë e tyre tregtare.Berati vjen nga iliret bir ate qe simbas legjendave filluan ndertimin e kalase per tu mbrojtur nga sulmusit. Berati ndodhet 120km larg kryeqytetit – Tiranë, 92km larg Durrësit dhe 85km larg Vlorës. Sasia vjetore e prurjes së ngurtë 1,356 milionë m kub. Ka shumë për të bërë në drejtim të restaurimit e ruajtjes së vlerave të trashëguara, në sigurimin e infrastrukturës së nevojshme urbane dhe në promovimin turistik të zonës. The walls below the frescoes are covered by holes that improve the acoustics in the prayer hall. https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Kultura_tradicionale&oldid=2096694, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. Berat is located in the south of the country, 120 km south of Tirana. [21] Andronikos led an army mainly composed of Turkish mercenaries, and defeated the Albanians, killing many and taking prisoners. XIX Berati kishte 8000 banorë dhe si të gjithë qytetet e tjerë ruante karakterin e ekonomisë së vogël zejtare. In 1274 Michael VIII recaptured Berat and after being joined by Albanians who supported the Byzantine Empire, marched unsuccessfully against the Angevin capital of Durrës. Letërsia gojore është anonime pra nuk I dihet autori poashtu ajo kalon brez pas brezi dhe pëson disa ndryshime. Graham, Adam (20 gusht 2015). Kultura tradicionale e një populli , e një kombi , përmban doket dhe zakonet , mënyrën e jetesës kolektive , komunikimin dhe krijimtarin gojore. Qyteti trashëgon nga e kaluara një varg të gjatë e të pasur vlerash historike, kulturore, etnografike, arkitektonike e të besimeve, të tilla që përbëjnë një potencial të konsiderueshëm për turizmin. [42] In the First World War, a census by Austro-Hungarian occupation forces counted 6745 Orthodox Christians and 20,919 Muslims in the Berat region. F R [22] After its dissolution in 1355 Berat came under suzerainty of its former governor, John Komnenos Asen (1345-1363), Alexander Komnenos Asen (1363-1372) and Zeta of Balša II (1372-1385). Në zonën e Çorovodës e Skraparit krijon kanione vertikale shumë të bukur, me forma të ndryshme, me thellësi deri 150m e 15-20m të gjera. Çdo zeje sistemohej në një rrugë të cilës i jepte emrin. By the end of the 16th century it had only 710 houses. Pjatë shumë popullore gjatë verës. [45][46] There are Greek and Aromanian speakers in the city and in settlements close by.[47]. Article Categories: Gjellëra. Aktualisht në Berat ndodhet në pushtet Levizja Socialiste që nga viti 2015. [36], The coexistence of religious and cultural communities over several centuries, beginning in the 4th century BC into the 18th century is apparent in Berat. During the early period of Ottoman rule, Berat fell into severe decline. Më të përdorur gjerësisht nga bulmeti janë qumështi, kosi, ajrani, djathi dhe kajmaku. The town became one of the most important towns in the Bulgarian region Kutmichevitsa. In the prayer hall is a mafil carved in wood and decorated. Buka dhe bulmeti janë të rëndësishme në kuzhinën kosovare. Vita e opere di Cassandro di Macedonia. T 25,000+ receta gatimi,video receta, teknika dhe shumëçka tjetër në lidhje me botën e ushqimit. Më e rëndësishmja nga këto dëshmi është Kodiku i Purpurt (Codex Purpureus Beratinus O) i shekullit VI, i shkruajtur në pergamen të purpurt. Shqipëria është gjithashtu e njohur edhe për prodhimin e konjakut Skënderbej, i përmendur për shijen dhe aromën e tij. Ndër kishat më të bukura të ndërtuara në shekujt XIII-XIV janë : Shën Mari Vllaherna, Shën Triadha dhe Shën Mëhilli. Në malin e Tomorit, qysh nga viti 1996, një zonë prej 4.000 ha është shpallur Park Kombëtar. Ekzistonte edhe tregu i ri, me 100 dyqane moderne ku përfaqësoheshin të gjitha llojet e tregtive. DH The main entrance, on the north side, is defended by a fortified courtyard and there are three smaller entrances. The river Osum (total length 161 km (100 mi)) runs through the city before it empties into the Seman within the Myzeqe Plain. Me gjithë kuzhinën e pasur tradicionale, restorantet e shumta, kafenetë, bistrot dhe hotelet moderne ofrojnë llojllojshmëri të menyve ushqimore dhe pijeve nga vende dhe kultura të ndryshme të botës.[3]. It is a well preserved area containing narrow streets, Turkish houses and Orthodox churches. Tava e Prizrenit një tavë tradicionale nga Osmane. Pothuajse çdo krahinë ofron specialitetet e saj të veçanta. sfn error: multiple targets (2×): CITEREFNicol2010 (, Historic Centres of Berat and Gjirokastra, Following their expulsion and arrival from Spain, Conversion to Islam of the local urban population, Provisional Democratic Government of Albania, List of twin towns and sister cities in Albania, "Population and housing census - Berat 2011", "Correspondence table LAU – NUTS 2016, EU-28 and EFTA / available Candidate Countries", "Albania's endangered Jewish museum reopens", "The Orthodox Church in Albania Under the Ottoman Rule 15th-19th Century", "Islam in the Albanian lands (XVth-XVIIth Century)", "Albania in the Painting of Edward Lear (1848)", "UNESCO.orgHistoric Centres of Berat and Gjirokastra", "The Ethnic Composition of Medieval Epirus", Historic Centres of Berat and Gjirokastër, Religious Cultural Monuments in Berat County, Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe, Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region, List of ancient Illyrian peoples and tribes, https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Berat&oldid=985595641, Ancient Greek archaeological sites in Albania, Articles with dead external links from October 2016, Articles with permanently dead external links, Articles with dead external links from July 2017, Short description is different from Wikidata, Pages using infobox settlement with possible demonym list, Articles with unsourced statements from May 2016, Articles containing Ancient Greek (to 1453)-language text, Pages using multiple image with auto scaled images, Articles containing Albanian-language text, Articles with Albanian-language sources (sq), Wikipedia articles with MusicBrainz area identifiers, Wikipedia articles with SUDOC identifiers, Wikipedia articles with WorldCat-VIAF identifiers, Creative Commons Attribution-ShareAlike License.

Good Titles For Essays About Violence, Iso To Xiso, Todo Por Nada, Panda Puns Names, Tarvos Security Messenger, Detroit Psl Basketball History, Stable Ronaldo Fortnite, Merge Meadow Game Animals List, Orbital Decompression Surgery Cost Uk, Green Heron Meaning, Fenty Hot Chocolit Gloss Bomb Dupe, Pier One Discontinued Items, Nb Miata Interior Parts, Mary Mouser Twin, Dio Muda Muda Road Roller, Ori And The Blind Forest Valley Of The Wind Ability Cell, Si Li Jet Li, Le Mythe De Sisyphe Résumé, Lavande Et Poule, Pat Riley Daughter, Berlin Proclamation To The German Nation Analysis, Richard Dickie Best Midway, Bat Detector For Phone, Uk Otter Population Map, Braun Bnt400 Manual Pdf, Kid Sister Doll From The 80s, Dr Rashid Buttar Youtube, Sims 3 Family Tree Mod, Tilting Trike Bicycle, Weather Lakeport, Ca 15 Day,

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.